Στοματική Υγεία
Η στοματική υγιεινή, τα χαλασμένα δόντια και τα προβληματικά ούλα συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων σωματικών νοσημάτων που θα πίστευε κανείς ότι είναι άσχετα με την υγεία των δοντιών! Κι όμως η επιμελής φροντίδα των δοντιών, προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο. Πολλοί, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πειστεί να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους και δεν επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, παρά μόνο όταν ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή σύμπτωμα, που τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι αργά.
Μία από τις κύριες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, που συνήθως αποτελεί προάγγελο άλλων παθήσεων, είναι η περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των ούλων, που σταδιακά προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 40%-60% των ανθρώπων, εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο, ενώ ένα 10% περίπου παρουσιάζει βαρύτερες μορφές της νόσου.
Εκτιμάται πως όσοι πάσχουν από χρόνια ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο, διατρέχουν 2-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση νόσων του αναπνευστικού (όπως πνευμονία ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).
Κακή Αναπνοή
Επίμονη δυσάρεστη αναπνοή συνήθως είναι προειδοποιητικά σημάδια ασθένειας των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) και αν δεν υπάρξει θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα ούλα και στο οστό. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε χαλασμένο δόντι (τερηδόνα), καθώς και σε ξηροστομία και γενικά πλημμελής στοματική υγιεινή.
4 Κανόνες Σωστής Στοματικής Αγωγής
1) Σωστό Βούρτσισμα Δοντιών
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, ή έστω δυό φορές/ημέρα για 2 λεπτά, με οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες μπορούν να προκαλέσουν φθορά των δοντιών. Μη ξεχνάτε και το βούρτσισμα της γλώσσας. Να αλλάζετε την οδοντόβουτσα κάθε 2-3 μήνες.
2) Μεσοδόντια Βουρτσάκια ή Οδοντικό Νήμα
Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
3) Χρήση Ειδικών Στοματικών Διαλυμάτων
Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Η χρήση στοματικών διαλυμάτων δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
4) Ισορροπημένη Διατροφή
Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.
Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας,
τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο (κάθε 6 μήνες),
για να κάνετε τον απαραίτητο καθαρισμό
και τον έλεγχο της κατάστασης των δοντιών σας.